Kun liityin aikanaan Naisjuristit ry:hyn, lähipiiriini kuuluva henkilö ihmetteli minulle, mihin moista järjestöä tarvitaan, kun Suomessahan kaikki asiat ovat hyvin. Suffragettien aika ja taistelu tasa-arvosta on ohi, joten miksi naispuolisilla juristeilla tulisi olla oma järjestönsä?

Samaan aikaan opiskelemassa olleiden naisoikkaritovereideni kokemukset työelämässä ovat osoittaneet, että totuus ei ole niin yksinkertainen kuin mitä lähipiiriini kuuluva henkilö epäili. Tuttavapiirini jäsenet ovat kohdanneet niin seksuaalista häirintää, sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää kuin muitakin sukupuoleen liittyviä ongelmia ihan vain siksi, että he ovat nuoria naispuolisia juristeja. Minua itseänikin on luultu useamman kerran sihteeriksi, koska olen nuori nainen. Samoin on luultu, että olen ollut tuomiolla, kun olen hypännyt taksiin silloiselta työpaikaltani oikeustalolta. Vallalla tuntuukin yhä monesti olevan mielikuva, että juristi olisi yhtä kuin vanha herra puku päällä, mutta totuus on, että nykypäivänä oikiksen kasvatti voi olla myös nuori nainen marketin villapaidassa.

Nuorena naisena olen varsin tietoinen siitä, että nais- ja miesjuristien tasa-arvon tulee alkaa jo työuran alkupäästä. Kun entistä suurempi osuus valmistuvista oikeustieteilijöistä on naisia, ei työnantajien pidä suhtautua mies- ja naisjuristeihin eri tavoin, vaan taata meistä jokaiselle avarakatseisesti mahdollisuudet edetä urallaan. Tytön tehtävä ei ole kliseen mukaisesti keittää töissä kahvia, vaan jokaisen nuoren juristin tulee satsata osaamisensa siihen, että hänestä kehittyy alallaan tulevaisuuden mestari. Sukupuolesta viis.

Onkin selvää, että Naisjuristien aika ei ole ohi. Vaikka Suomi on tilastoissa tasa-arvon mallimaa, on eittämättä selvää, että työelämässämme on vielä paljon parannettavaa sukupuoleen liittyvien kysymysten suhteen. Siksi koenkin, että on kunnia saada toimia tänä vuonna oman alani naisjärjestön hallituksen puheenjohtajana. Naisjuristit ry on suomalaisessa juristien työelämässä arvokas järjestö, sillä me naiset voimme yhdessä tehdä työtä sen eteen, että tulevaisuudessa Suomessa eri sukupuolet saavuttavat työelämässä todellisen tasa-arvon. Odotan innolla sitä, jos ja kun, te arvoisat järjestömme jäsenet, tuotatte meille uusia ideoita ja ajatuksia, joilla parantaa järjestömme toimintaa ja täten edistää Naisjuristien toimintamahdollisuuksia Suomessa.

Ollaan yhteyksissä!

Raikkain terveisin,

Uusi puheenjohtajanne Terhi Raikas