Naisjuristit ry:n entinen puheenjohtaja korkeakouluneuvos emerita Anneli Winter (s. 23.5.1934) menehtyi Helsingissä 7. helmikuuta 2023. Hän oli yksi tasa-arvon vahvoista edistäjistä.

Työuransa hän teki 80-luvulla opetusministeriössä. Hän oli mukana useiden yliopistojen perustamisessa ja piti tärkeänä, että yliopistokoulutus on eri puolilla asuvien ihmisten ulottuvilla. Hän oli vahvasti verkostoitunut ja pidetty henkilö yliopistopiireissä.

Anneli oli mukana perustamassa Suomen Naisten Kulttuurisäätiön Kannatusyhdistystä sekä Kansainvälisen Naisjohtajainstituuttia. Lisäksi hän oli mukana perustamassa Naisten Tiedesäätiötä ja toimi Naisjuristit ry:n puheenjohtajana. Hän on myös kirjoittanut naisjuristien mielenkiintoisen historiikin nimellä Naisjuristien 1. vuosisata (julkaistu 1995).

Ministeriössä työskentelynsä aikana Anneli kertoi esittäneensä usein kysymyksen: ”Jos meillä Suomessa loppuu fiksut miehet, niin jatketaanko sitä jonoa tyhmillä miehillä vai otetaanko mukaan fiksuja naisia?”

Anneli näki, että tasa-arvon eteen kannattaa tehdä töitä ja myös edistystä tapahtuu. Erityisen inspiraation hän sai tasa-arvon edistämiseen työskennellessään lyhyen ajanjakson Ruotsissa vuonna 1980. Tuolloin Ruotsissa astui voimaan tasa-arvolaki, kuusi vuotta Suomea aiemmin. Hän olikin tärkeässä asiantuntija-asemassa valmistellessaan Suomen tasa-arvolakia. Anneli nosti usein esiin, että tasa-arvossa oli kuitenkin kyse ei vain laista, vaan myös asenteista.

Naisjuristit ry:n hallitus ottaa osaa suruun.