Väistyvän puheenjohtajan jouluntoivotukset naisjuristeille

Vuosi 2022 päättää Naisjuristien puheenjohtajakauteni. Tässä pohdintojani kuluneen vuoden ajalta sekä nostoja Naisjuristien toiminnasta, josta koen erityistä ylpeyttä.

On valitettavaa, että asuminen pääkaupunkiseudun ulkopuolella on usein vaikeasti sovitettavissa yhteen järjestötoiminnan kanssa. Ilokseni olen huomannut, että tämä ei ole Naisjuristeissa ongelma: järjestömme henki kantautuu myös maaseudulle ja Uudenmaan ulkopuolelle. Naisjuristien – ja muidenkin naisjärjestöjen – välinen yhteistyö, erilaiset tapahtumat, ihmisoikeuksien ajaminen ja uuden oppiminen alaltamme tekevät Naisjuristeista järjestön, joka on omiaan parantamaan jokaisen naisjuristin työuraa Suomessa, asuipa hän sitten missä päin maata tahansa. Oman puheenjohtajakauteni olen hoitanut onnistuneesti maaseudulta ja pikkukaupungista käsin.

Mielenkiintoisia ja sisällöltään rikkaita jäsentapahtumia on vuoden aikana järjestetty sekä etänä että paikan päällä. Erilaiset asiantuntijapuheenvuorot, koulutukset ja eksklusiiviset jäsenvierailut ovat omiaan edistämään naisjuristien ammatillista kehitystä ja ammatti-identiteettiä sekä parantamaan verkostoitumismahdollisuuksia juristialalla. Myönteistä palautetta annettiin vuoden aikana esimerkiksi Suomen Pankin ja Tuomioistuinviraston vierailuista. Vuoden 2023 alussa on luvassa vierailut muun muassa korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja Saksan Helsingin-suurlähetystöön. Siispä, lämpimästi willkommen, jos tilaisuudet kiinnostavat sinua!

On erinomaista, että järjestömme toivottaa tervetulleeksi myös opiskelijajäsenet. Jokaisesta opiskelijasta kehittyy ansioitunut ja ammattitaitoinen juristi, joka on tärkeä tekijä varmistamassa Suomen oikeuden toteutumista. Siksi opiskelijanaisten verkostoitumiseen sekä juridisen osaamisen parantamiseen panostaminen on järjestömme toiminnassa erinomainen asia.

Jatkakaa siis samaan malliin vuonna 2023, arvon juristinaiset! Tuleva toimintamme tulee myös taatusti olemaan elämyksellistä ja ammatillisesti inspiroivaa.

Tuleva vuoteni kuluu myös järjestötoiminnan parissa: ammatiltaan insinööriksi valmistunut juristi-/kääntäjä-/valtiotieteilijänainen vaihtaa Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallitukseen. Suomalainen työelämä on muuttunut pysyvästi, ja niinpä myös juristien tulee entistä enemmän asioida myös muiden alojen ammattilaisten kanssa. Siksi olisi hienoa, jos eri alojen naisjärjestöt tekisivät jatkossa entistä enemmän yhteistyötä.

Ennen uusien kiemuroiden suunnittelemista on kuitenkin aika rauhoittua jouluun. Juhlapyhien aikana älkää siis murehtiko tulevaa, vaan eläkää hetkessä. Carpe diem, mutta tarttukaa myös joulupipariin, mitä se sitten lieneekään latinaksi.

Hyvää joulua kaikille ja onnellista uutta vuotta 2023!

Terhi Raikas

Naisjuristit ry:n puheenjohtaja v. 2022