Juristin työ on usein hyvin kuormittavaa, on sitten kyse käräjäoikeuden salissa työskentelystä tai työpaikan ollessa käräjäsalin ulkopuolella. Työn ollessa kuormittavaa, onkin erityisen tärkeää pitää omasta hyvinvoinnistaan huolta. Pitkäaikainen stressi voi vaikuttaa mm. muistiin, keskittymis- ja oppimiskykyyn, luovuuteen ja immuniteetinkin toimintaan heikentävästi.

Hengitys

Stressin ollessa kova, kannattaa keskittyä tietoisesti hengitykseen. Hengitä nenän kautta sisään laskien neljään mielessäsi ja puhalla hitaasti ulos suun kautta laskien kahdeksaan. Pelkästään tämä harjoitus rauhoittaa hermostoa. Jo muutama minuuttikin riittää. Voit kokeilla tätä esim. ennen tärkeää neuvottelua tai milloin tahansa, kun tunnet olosi kuormittuneeksi.

Lepo ja uni

Miten huolehdit levosta ja palautumisesta? Mikä sinulle on tärkein asia, joka sinun kannattaa muuttaa elämässäsi, jotta saat enemmän palautumisaikaa? Unta olisi hyvä saada 7-9 tuntia vuorokaudessa. Miten voit varmistaa, että saat tarpeeksi unta? Onko sinulla jotain, mitä kannattaisi muuttaa iltarutiineissasi? Moni hyötyy esimerkiksi siitä, että sulkee kännykät ja tietokoneen esim. viimeistään klo 20. Iltaisin on hyvä rauhoittaa kiire ja keskittyä johonkin mikä tuottaa iloa, esim. kirjan lukeminen, musiikki, liikuntaharrastus tai mikä tahansa mikä vie ajatukset pois töistä.

Ravinto

Syötkö säännöllisesti? Syötkö sellaista ravintoa, mikä tuntuu hyvältä juuri sinulle? Miten voisit muuttaa ravintotottumuksiasi siten, että se edistäisi hyvinvointiasi paremmin? Pelkästään yhden asian muuttaminen kantaa pitkälle. Esimerkiksi se, että alkaa syödä ravitsevaa aamiaista pelkän kahvin sijaan, mikä tasaa verensokeria ja auttaa jaksamaan lounaaseen asti.

Vapaa-aika

Mikä sinulle tuottaa iloa? Mikä sinua inspiroi? Miten voit saada lisää elämääsi iloa ja inspiraatiota? Mitä se käytännössä tarkoittaa sinulle? Mikä olisi yksi asia, jonka voisit ottaa helpolla arkeesi, mikä toisi sinulle lisää iloa ja inspiraatiota? Stressin keskellä monesti auttaa, kun on aina jotain tulossa, mistä nauttii ja mikä tuottaa iloa.

Muista priorisoida omaa hyvinvointiasi. Sinä olet se, joka voi siihen vaikuttaa.

Emili Osara piti Naisjuristit ry:lle 15.12.2021 Helpotusta stressiin valmennuksen. Emili Osara (KTM, fytonomi, Mind coach® -stressinhallintavalmentaja, LCF Life Coach®) on toiminut yli 20 vuotta terveyden ja hyvinvoinnin saralla niin Suomessa kuin kansainvälisestikin mm. YK-järjestöissä. Emili toimii muutos – ja stressinhallintavalmentaja mm. juristien parissa sekä valmentaen heidän asiakkaitaan elämän haasteissa kuten oikeushaasteiden keskellä antaen keinoja stressinhallintaan asiakkaille, miten jaksaa stressin keskellä paremmin.

Lisätietoa: emiliosara.fi
Kuva: Kristina Tsvetkova Photography