Kun päätin ilmoittaa kiinnostukseni lähteä Naisjuristien puheenjohtajavaaliin, oma sisäinen ääneni alkoi kysyä kysymyksiä. Miten hieman ujonpuoleinen, juristiksi vielä aika nuori tyttö Vaasasta voisi johtaa Naisjuristien kaltaisen, pitkäikäisen ja kunnioitettavan järjestön hallitusta? Olisiko minulla riittävästi osaamista ja järjestökokemusta moiseen? Jos mokaisin, mitä siitä seuraisi? Entä, jos pysyisin sittenkin ihan vaan hallituksen rivijäsenenä? 

Totuus on, että nämä mielessäni pyörineet kysymykset osoittavat sen, mihin Naisjuristien kaltaista järjestöä tarvitaan. Erilaisilla koulutuksilla, webinaareilla ja excuilla jokainen järjestöön kuuluva oppii uutta, tapaa uusia ihmisiä ja parantaa ammatillista itsetuntoaan. Varsinkin nyt, kun järjestöön voi liittyä myös opiskelijoita, on entistä nuoremmilla naisjuristinaluilla mahdollisuus päästä kokemaan kaikkea uutta ja jännää, oppia luottamaan paremmin omaan osaamiseensa ja hiljentää samalla oma sisäinen epäilyksensä. Niin työelämässä, arjessa kuin järjestökentälläkin pärjää parhaiten, kun luottaa omaan osaamiseensa ja tekee parhaansa. Myös minä lupaan tulevana puheenjohtajananne kantaa korteni kekoon sen osalta, että järjestömme parantaa naisjuristien asemaa myös tulevaisuudessa.  

Naisjuristin käsite on laaja, sillä joukkoomme mahtuu monen ikäisiä ja lukuisista eri taustoista tulevia naisia. Kun kysyin ”bestikseltäni”, millainen mielikuva hänelle tulee naisjuristista, kuulin maallikolle ominaisen mielikuvan jakkupukuisesta helsinkiläisnaisesta käymässä töissä hienossa asianajotoimistossa korkkarit jalassa. Asia ei ole kuitenkaan näin yksioikoinen, vaan Naisjuristeilla on jäseniä ympäri Suomea niin yksityisellä, julkisella kuin kolmannellakin sektorilla. Niin, ja ilman korkkareita. Vaikka korona ei olekaan pääasiassa tuonut maailmaan mitään hyvää, on se onneksi opettanut sen, että järjestämällä virtuaalisia ja hybriditapahtumia jokaisella meistä on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua järjestötoimintaan. Siispä, hälsningar täältä länsirannikolta kaikille jäsenillemme, olittepa missä päin Suomea tahansa! Nähkäämme tulevissa tapahtumissa. 

Suosittelenkin siis, arvon naiskollegat, että jos tunnette työyhteisöstänne tai muuten jonkun itsensä naiseksi identifioivan juristin, joka ei vielä kuulu joukkoomme, kehottakaa häntä liittymään mukaan! Samalla annatte hänelle joululahjaksi mahdollisuuden liittyä hienoon, naisjuristien menestymistä monin eri tavoin edistävään verkostoon. Tällaisella lahjalla on pitkät jäljet, eikä nyt kyse ole hiilijalanjäljestä. Kyse on uusista kokemuksista, tuttavuuksista ja mahdollisuuksista, jotka jättävät jäljen, joka lämmittää ilmaston sijaan saajansa mieltä ja urakehitystä. 

Lämpöistä joulua toivottaen, 

Terhi Raikas 

järjestön pj vuonna 2022