Kriisissä on tärkeää pysyä rauhallisena ja säilyttää mielenrauha. Muistaa, kenelle viestii ja huomioida tunteet. Viestiä rehellisesti, johdonmukaisesti ja inhimillisesti.

Ennen myrskyä

Viestintäkriisin voivat synnyttää monenlaiset ”ihmisen kokoiset” asiat, joille on tunnusomaista vastakkainasettelu. Viestintäkriisi on paineinen tilanne, joka kohdistuu usein ydinarvoihin ja jonka vakavuus toiminnan ja maineen kannalta voi vaihdella suuresti. Koronamaailmassa oivia kriisiaihioita ovat terveyteen, koronasääntöjen rikkomiseen ja närkästystä synnyttäviin päätöksiin liittyvät teemat. 

Ajantasainen kriisiviestintäsuunnitelma ulkoiseen ja sisäiseen sekä asiakasviestintään vastuuhenkilöineen ja mietittyine neuvonantajineen auttaa kriiseihin valmistautumisessa.

Myrskyssä 

Kriisiviestintä on johtamista. Kun kriisi iskee, on tärkeää olla tilannekuva selvillä ja ensimmäinen luottamusta herättävä viesti valmiina. On hyvä tiedostaa luottamuksen merkitys kriisin onnistuneessa hoitamisessa: empatian osoittaminen, läpinäkyvyyden vaatimus, vahva osaaminen ja aito sitoutuminen.

Kasvoja ja vastuunkantajia tarvitaan, sillä kohu henkilöityy. Mediaa kiinnostaa usein asiat, jotka eivät ole välttämättä juridisesti merkittäviä. Juristin työssä juridinen prosessi luo raamit viestinnälle, ja esitutkintamateriaalin julkisuus ratkaisee viestinnällisen maiseman.

Myrskyn jälkeen

Kriisin jälkeen uutiskynnys laskee. Tarvitaan aikaa, rehellisyyttä ja läpinäkyvyyttä; tarvitaan vastuunkantoa jokainen itse mutta ei yksin. Jokaisesta kriisistä voi oppia paljon, ja oppien äärelle on hyvä pysähtyä. Kuinka varmistamme, että sama ei voi tapahtua? Miten muutamme prosessejamme?

Jokainen kriisi on mahdollisuus muutokseen – ja katse eteenpäin.

Tekirin perustajan ja hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaan kriisiviestintäwebinaarin annin blogitekstiksi kokosi Naisjuristien puheenjohtaja Aino-Mari Kiianmies, joka lausui myös tilaisuuden alku- ja päätössanat. Tämä tilaisuus oli viimeinen syksyn kolmiosaisessa viestintäsarjassa, jossa Naisjuristit ovat aiemmin kuulleet niin ammattineuvottelija Lottaliina Pokkisen neuvottelutaito-opit kuin mediakouluttaja Katleena Kortesuon ohjeet medialukutaitoon ja -kriittisyyteen. Tilaisuuden myötä Naisjuristit sulkivat vuoden 2021 viestintäteeman ja toivottivat kaikille oikein hyvää joulunaikaa ja loppuvuotta.