Naisjuristit ry osallistui marraskuussa 2019 Madridissa European Women Lawyers Associationin (EWLA) kongressiin, joka järjestettiin yhteistyössä EU-rahoitteisen Path2Integrity -hankkeen, Euroopan Neuvoston sekä Global Leadership Academyn kanssa. Naisjuristit ry:tä edusti kongressissa puheenjohtaja Satu Kaskinen.
Kongressin aiheena oli ”The Fourth Industrial Revolution” – neljäs teollinen vallankumous (4IR). Aihetta lähestyttiin kolmen teeman kautta: 1) Eettiset vaikutukset; MM. tekoäly ja robotiikka; Naisten näkymättömyys teknologian piirissä sekä naisiin kohdistuva kyberväkivalta, 2) Yritykset ja start-upit; Miten yritysmaailman tulee muuttua menettämättä samalla toiminnan eettisyyttä, ja miksi niin harvat naiset ovat perustaneet start-upyrityksiä, 3) Koulutus; Miten koulutamme lapsiamme ja itseämme käyttämään turvallisesti uusia työkaluja sekä miten naiset saadaan näkyvimmiksi
Naisjuristit ry on ollut mukana perustamassa EWLA:aa vuonna 2000, ja erityisesti tästä syystä yhdistys oli myös yksi kongressin järjestäjistä. Tässä ominaisuudessa Naisjuristit ry piti yhden kongressin alkupuheenvuoroista yhdessä muiden järjestäjien sekä Saksan ja Ranskan naisjuristiyhdistysten kanssa. Alkupuheenvuorossa Suomen Naisjuristit kertoi vuonna 2003 Helsingissä EWLA:n ja Naisjuristit ry:n yhdessä järjestämästä EWLA:n kongressista. Suomi toimi loppuvuoden 2019 EU:n puheenjohtajamaana, ja tasa-arvo on ollut mukana Suomen puheenjohtajuusagendalla. Puheenvuorossa Naisjuristit ry toi lisäksi esille, että käynnissä oleva teollinen vallankumous voi myös olla haasteellinen erityisesti ikääntyville naisille.
Esityksissä käsiteltiin laajalti kongressin teemoja, ja puhujina oli eri maiden ja kansainvälisten naisjärjestöjen edustajien lisäksi digitalisaation ja tekoälyn asiantuntijoita yliopisto- ja yritysmaailmasta. Esitysten aiheet vaihtelivat kyberrikollisuudesta ja tietosuojasta aivotutkimukseen ja kaupunkisuunnitteluun. Useissa puheenvuoroissa myös korostettiin, miten käynnissä oleva 4. teollinen vallankumous on jo lähtökohtaisesti epätasa-arvoinen ja miten uusia teknologioita suunniteltaessa stereotypioilta ei vältytä. Kiinnostavaa oli myös kuulla Women20 (W20) -verkoston edustajien pyöreän pöydän keskustelu aiheesta ”women in digital leadership”.
Ensimmäisen kongressipäivän esitysten jälkeen osallistujat kokoontuivat yhteiselle illalliselle verkostoitumaan vähän lisää sekä keskustelemaan vähän kevyemmistäkin aiheista. Osallistujia oli paljon majoittuneena samaan hotelliin, joten myös aamiaispöydässä sai nauttia eri maiden naisjuristien hyvästä seurasta!
Kongressin verkkosivu: https://4ire.eu/
Lisätietoa EWLA:sta: www.ewla.org
Kongressin ohjelma: